Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондонският апелативен трибунал за конкуренцията позволи съдебен процес срещу Google за $ 17,4 млрд.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията-майка на Google, Alphabet, трябва да бъде изправена пред съдебен процес на стойност до 13,6 млрд. паунда (около 17,4 млрд. долара) за предполагаема злоупотреба с господството на компанията на пазара на онлайн реклама, постанови в сряда Лондонският апелативен трибунал за конкуренцията (CAT), предаде Ройтерс.

Делото, с което се търси обезщетение от името на издателите на уебсайтове и приложения, базирани в Обединеното кралство, е последният случай, който се фокусира върху бизнес практиките на гиганта в интернет търсенето, отбелязва агенцията.

Сдружението Ad Tech Collective Action предявява иска от името на издатели, които твърдят, че са претърпели загуби поради предполагаемото антиконкурентно поведение на Google.

През миналия месец Google призова CAT да блокира случая, който според технологичния гигант е "несвързан". Компанията "категорично отхвърля основните обвинения", заявиха нейните адвокати в съдебните документи.

В писмено решение обаче Лондонският апелативен трибунал за конкуренцията посочи, че ще удостовери делото да премине към съдебен процес, който е малко вероятно да се състои преди края на 2025 г.

Случаят на Ad Tech Collective Action идва на фона на продължаващи разследвания от страна на регулаторите на бизнеса с рекламни технологии на Google, включително от Британския орган за конкуренция и пазари и от Европейската комисия.

Google също така води две съдебни дела в САЩ - едно от Министерството на правосъдието и друго от Тексас и други щати, обвиняващи компанията в антиконкурентно поведение.

Адвокатите на Google заявиха в документите по делото CAT, че "въздействието на компанията в индустрията на рекламните технологии е изключително благоприятно за конкуренцията".

Решението от сряда е последното срещу технологичен гигант, получило зелена светлина от CAT, който още тази година е сертифицирал дело за 3,8 млрд. долара срещу компанията-майка на Facebook - Meta и дело за близо 1 млрд. долара срещу Apple, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна