Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил ще се изгражда станция за производство на водород

Снимка: Ройтерс

Станция за производство на водород ще се изгражда в Кюстендил. Това беше обявено при презентирането на проекта "Захир", по който координатор е Тракийският университет - Стара Загора.

Кюстендил, заедно с още няколко градове в страната, има възможност да се включи в първата в България и една от осемте в Европа т. нар. "Водородни долини".

Водородните долини са локални екосистеми, които свързват производството, транспорта и потреблението на водород от крайни потребители. По този начин във водородните долини се споделя обща инфраструктура, чрез която се произвежда и доставя водород за ползване от различни бизнеси и организации, които работят в разнообразни сектори на икономиката като електромобилността, енергетиката или промишлеността.

По самия проект ще се инвестират 32 млн. лв. за изграждането на първата водородна долина в България.

За Кюстендил кметът инж. Огнян Атанасов конкретизира:

"Всичко това може да се случи, само и единствено ако има за община Кюстендил икономическа логика. Какво ще рече това - превозът на километър да излиза по-изгодно, отколкото в момента с транспортните средства, които имаме налични. Количеството, за което говорим за община Кюстендил, ако влезем да участваме в проекта, е 400 кг водород на денонощие. За целта ще се направят сондаж за вода, за да се ползва промишлена вода, като прогнозните количества са около 10 до 16 кубика на денонощие". 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна