Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът: НС трябва да определи кой да е българският представител на срещата на върха на НАТО

Служебният министър-председател Димитър Главчев на пътя Гълъбово - Мъдрец
Снимка: БГНЕС

"Дай, Боже, да има редовно правителство, което да определи кой да бъде представител на България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон". Това заяви служебният премиер Димитър Главчев.

"Ако до тогава няма редовно правителство, ще се обърна към Народното събрание, все пак сме парламентарна република, да се произнесе с решение кой да води делегацията и какъв мандат да му даде за разговори", заяви Главчев.

Той все пак се надява до средата на юли, когато ще се проведе срещата, да имаме редовно избрано правителство. 

"Ако аз трябва да взема решението, ще се обърна към народните представители да вземат решение, за да бъде то максимално легитимно", уточни Главчев и посочи, че по въпроса няма никакво закъснение.

Той коментира и ситуацията с изборите:

"За момента няма никакви сигнали и никакви притеснения за разлика от други пъти. Взели сме всички мерки изборите да бъдат честни и прозрачни. Няма повод за притеснение, не съм чул и ЦИК да изразяват такава", посочи премиерът и добави, че в петък ще бъде последната такава среща с ЦИК, на която ще обобщят ситуацията.

Главчев посети ГКПП „Капитан Андреево-Капъкуле“. След огледа той заяви ,че и трите пункта за преминаване между България и Турция ще бъдат разширени.

Първият етап предвижда реконструкция на сегашните и изграждане на нови трасета, за да се увеличи пропускателната способност. Срокът е 12 месеца, a стойността е за 50 милиона лева.

"Това е един добър пример как всички пунктове трябва да бъдат разширени, защото тапа може да се случи на други места. Това е стар на проект на Агенция „Митници“ за разширяване на всички гранични пунктове", обяви Главчев и подчерта чудесното взаимодействия с Турция и с нейния нов посланик у нас.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна