Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С издадената заповед за работа на ТЕЦ 2 е определена обща годишна квота за задължително изкупуване на електрическа енергия в размер до 2 628 000 MWh

Енергия, произведена от ТЕЦ "Марица-изток 2", задължително влиза в микса за битови абонати

На срещата в административната сграда на мините в град Раднево - 5 юни 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Все още се изчаква нотификация от ЕК за допустима държавна помощ по повод гласуваните от Народното събрание 250 млн. лв. годишно за рекултивация на "Мини Марица-изток".

Предприети са достатъчно мерки за гарантиране работата на "Мини Марица-изток" и топлоцентралите в енергийния комплекс. Това коментира служебният министър на енергетиката Владимир Малинов на среща в Раднево за бъдещето на комплекса "Марица-Изток".

Докато се чака, финансовата стабилност на предприятието ще бъде гарантирана с кредит от Българския енергиен холдинг за 100 млн. лв. и от търговска банка за още 50 млн. лв. Гарантирана е и работата на държавния ТЕЦ 2.

Пред синдикатите кметовете от региона министърът обяви, че:

"250 милиона от държавния бюджет от 2024 година за период от 4 години или общ финансов ресурс - 1 милиард лева. Като временна мярка, това, което успях, да информирам колегите - че сме осигурили 150 милиона до приключване на процедурата с Европейската комисия, която аз съм убеден, че ще приключи".

Със заповед на министъра 300 мегавата от произведената енергия (или за целия регулаторен период - 1 юли 2024 г. – 30 юни 2025 г.; 2,628 млн. мегаватчаса) влиза задължително в микса за битови абонати, това обаче няма да доведе до постъпване на тока, увери министър Малинов.

Тази заповед вече е отразена в представяните от КЕВР разчети за постъпването на тока от първи юли:

"За да може в следващия регулаторен период по отношение цената и производството на електроенергия за бита, ТЕЦ "Марица-изток 2" да участва, което гарантира и допълнителни количества въглища, които ТЕЦ "Марица-изток 2" ще купува от "Мини Марица-изток".

Вече има сключен и дългосрочен договор на мините с един от операторите на системите - от сега до края на 2026 година, което дава предвидимост на хората и спокойствие, че ще имат осигурена работа и съответно да получава техните възнаграждения", каза министърът.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна