Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Saudi Aramco намали цените на петрола си за Азия за юли на фона на опасенията за търсенето

Снимка: Ройтерс

Saudi Aramco понижи цените на своя петрол за Азия за следващия месец, като това е първото намаление от февруари насам и идва на фона на опасения относно силата на търсенето на най-големия пазар за важната енергийна суровина, съобщава Блумбърг.

Намаляването на цените идва дни, след като някои членове на ОПЕК +, включително Саудитска Арабия, се съгласиха постепенно да отменят своите доброволни съкращения на доставките, започвайки през октомври тази година.

Суровият петрол поевтиня рязко в следващите дни, тъй като решението добави опасения относно по-сдържан растеж на търсенето.

Aramco ще намали цената на водещия си арабски лек суров петрол с 50 цента до $ 2,40 за барел над регионалната референтна стойност, според ценови лист, видян от Блумбърг, докато пазарните очаквания бяха компанията да намали официалната продажна цена с 40 цента.

Решението на ОПЕК+ съвпадна с предложението на саудитското правителство да продаде около 12 милиарда долара акции на Aramco. Компанията провежда търговото предлагане през тази седмица, представяйки се на инвеститори и приемайки поръчки за акциите, тъй като правителството се стреми да събере пари в брой, за да подкрепи амбициозни програми за разходи, предназначени да диверсифицират икономиката на кралството.

Саудитска Арабия е най-големият производител в Организацията на страните износителки на петрол и де факто неин лидер.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна