Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тел Авив данс" - летен фестивал за танц на аматьори

Снимка: Искра Декало


В най-големия и престижен балетен център на Израел - Сузан Далал, в който има 7 балетни зали с различна големина и 2 пространства на открито, решават да направят летен фестивал, на който да предоставят сценично пространство за танц на аматьори, но с интересни идеи. 

Официално фестивалът е през август, но всяка седмица от началото на май каним зрители да вземат участие в раждането на спектаклите. Създали сме нов жанр - открити репетиции на съвременен балет, каза за БНР художествената ръководителка на центъра Неоми Перлов, ръководителка на танцовия празник "Тел Авив ДАНС".

"В нашето семейство всички се занимават с изкуство: баща ми и сестра ми - близначка са кинорежисьори, дъщерите ни – актриса и виолончелистка, мъжът ми звукорежисьор, аз съм балетен педагог. Просто да обучавам професионални балетисти не ми е достатъчно, въпреки че съм възпитаничка на Бат Дор - най-известната израелска трупа и съм специализирала в чужбина. 

По време на пандемията мислих как да привлека млади танцьори в началото на пътя си, които да творят свободно, разработвайки собствените си идеи. А докато репетират - да опознаят себе си: възможностите за движение, собствения начина на мислене, сценичен диалог между партньорите, но и с публиката. 

Зрителите са съавтори на тези млади таланти. Веднъж седмично позволяваме на желаещите да присъстват на репетиция. По регламент, танцът е само пет минути. При първото показване, създава усещането, че всичко е готово. Но точно от там започваме работа. Всеки жест трябва да е съвършен. В продължение на половин час може да се проследи колко е дълъг пътят на балетиста до окончателния вариант. 

Това е третото издание на фестивала. От всички явили се избирахме 10 кандидати за солова партия. От останалите - излъчихме три изпълнители да танцуват по двойки и три-по тройки. Те танцуват в общо 3 зали. В началото всички желаещи са солисти. Ние създаваме танцовите двойки от тях. Например - единият е водещ, но другият много активно става сътворец на сцената. Първата двойка е от бивш баскетболист и току що демобилизирал се войник от войната в Газа. Втората - момче и момиче, които дотогава не са се познавали. Общото е, че са от Йерусалим и са родени.... на една и съща дата. До преди нашия фестивал - единият е танцувал брейк, а девойката - народни танци. Да станат дуо или трио, като запазим свежестта на техните идеи, е част от нашия експеримент, разказа още Неоми Перлов.

"Имаме и още проекти. Например, танцьори, които (за класическите схващания ) са твърде стари на 35, 40 и дори петдесет години. С тях правим спектакли, които може и да не са толкова зрелищни, но са по -дълбоки. Имаме възрастни и опитни ментори от цял свят, които им помагат да погледнат на балета през призмата на много други изкуства : архитектура, изобразително изкуство, музика, литература, философия, теология, екология, физиология и да задълбочат търсенията си. Но това са проекти за хора с опит. 

"Тел Авив данс" е за млади творци. Интересува ме не отделният танцьор, а цялото балетно поколение. Нужни са ми поне пет сезона, за да определя с какво се отличава това поколение от нас, преди 10 години, допълни Неоми Перлов.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени