Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата несигурност след резултатите от изборите за ЕП натисна еврото

Европейските пазари на акции също се оцветиха в червено

Снимка: Алами/Ройтерс

Еврото поевтинява спрямо останалите водещи валути в началото на търговията в понеделник, притиснато от политическата несигурност, свързана с резултатите от изборите за Европейски парламент.

Значителните успехи, постигнати от крайнодесните партии в цяла Европа, засилиха опасенията относно способността на европарламента да формира мнозинството, необходимо на основните партии за приемане на закони.

Политическите трусове във Франция и Белгия след вчерашния вот допринасят за засилване на несигурността в Европейския съюз.

Френският президент Еманюел Макрон разпусна парламента и призова за предсрочни избори до края на месеца, след като партията на Марин льо Пен "Национален сбор" спечели около 32% от гласовете за Европейския парламент.

Белгийският премиер Александър де Кро пък обяви оставката си след слабите резултати на неговата партия на изборите за нов ЕП.

Еврото поевтинява с 0,45% към едномесечно дън от 1,0754 щатски долара, а спрямо британската лира спада с 0,35% и вече се търгува около 0,8460 паунда - най-ниско ниво за единната европейска валута от август 2022 г. насам.

Еврото се понижава с 0,2% спрямо японската валута към 169 йени, отстъпвайки от 12-годишните върхове около 170,90 йени, достигнати в края на април и края на май/началото на юни тази година.

Общата валута също така остава под натиск заради поскъпващия долар, тъй като силните данни за пазара на труда в САЩ през май, оповестени миналия петък, накараха участниците на финансовите пазари да парират частично очакванията за намаляване на лихвените проценти в САЩ в близките месеци (на заседанието на Фед през септември?).

Междувременно Европейската централна банка осъществи през миналата седмица първото намаление на основните си лихви от пет години насам, но възприе предпазлив подход към допълнителни съкращения в бъдеще. Членовете на ЕСБ отчитат наличието на постоянна, макар и не много висока инфлация, като прогнозираха, че тя ще остане над целевото ниво от 2% и през следващата година. Председателят на ЕЦБ Лагард подчерта по време на пресконференцията след заседанието на 6-и юни, че централната банка не се ангажира с конкретна лихвена траектория и бъдещите действия ще се основават на постъпващите икономически данни.

След резултатите от вота за ЕП европейските пазари на акции също се оцветиха в червено, като най-сериозен спад от 1,75% бележи френският фондов индекс CAC40. Общият европейски индекс EuroStoxx 600 се понижава с 0,55%, немският DAX30 - с 0,65%, испанският Ibex 35 - с 0,69% и италианският FTSE MIB - с 1%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна