Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

България гласува! А сега накъде?

"Времеубежището е в нас – единствено в себе си и в собствените си ценности, в мисленето ни можем да го намерим", каза ни Красимира Обретенова от Нидерландия

Снимка: Pixabay

Изборна умора, извънредно ниска избирателна активност (малко над 30%), млади хора пред урните и крехка, едва доловима надежда за стабилност и политическа нормалност. Така може да опишем изминалата изборна неделя за българите по целия свят. Радио България за шести пореден път в последните три години стана спътник на нашите сънародници по време на избора им, този път "2 в 1" – за народни представители и български евродепутати. А резултатите отново ни накараха да се почувстваме излъгани.

"Има огромна апатия в обществото и аз лично дори не виждам наченки на някаква промяна или поне отрезвяване на народа ни – казва сънародникът ни Иво Раданов, който завършва специалност политология в Братислава, Словакия:

"Регресивно се движим натам, откъдето тръгнахме преди протестите през 2020 г. Разчитам обаче на това, че политиците, които бяха изместени от своите силни позиции, а сега пак се връщат, все пак са осъзнали, че народът има глас и вече има някакво гражданско общество, макар в него да не участва мнозинството от народа. Време е корупционните скандали да бъдат сведени до минимум, защото недоволството тлее и хората пак ще излязат на протест по площадите."

Опашки пред секциите в Хага

А вчера гражданите на европейска България, трябваше само да излязат пред урните. Направиха го на някои места – в България, Белгия, Австрия, Турция, Полша. Имаше места, на които не липсваха и опашки пред секциите. "Някои опашки са добър знак. Гласувайте за бъдещето, не за миналото" – написа писателят Георги Господинов в социалните мрежи, заигравайки се със спомените ни от размирните години в края на XX век. Но и днес политическото "времеубежище" за България и Европа се оказва мираж.

"Времеубежището е в нас. Единствено в себе си можем да го намерим – в себе си и в собствените си ценности, в мисленето ни – каза за Радио България Красимира Обретенова, която емигрира в Нидерландия през 2018 година, за да отгледа в нормални условия дъщеря си, родена с увреждания. – Не можем да продължим да търсим опора в миналото, защото ние дори не го познаваме. Ние, българите не познаваме миналото си, защото е манипулирано в 45-те години окупация и просто трябва да се научим да мислим за настоящето и за бъдещето. И да мислим не само за себе си, а и за света около себе си."

Свят, който се променя със или без наше желание. Със или без нашия вот.


"Честно казано, наистина вярвам, че когато един народ се е борил за каквото и да е било човешко право, включително правото да гласуваш, и особено бидейки жена, според мен е наистина безотговорно към себе си и към народа си да избереш да не упражни това право. От друга страна вярвам, че моят много, много, много малък принос може да направи България една идея по-добра" – каза ни вчера Калина Богданова от далечна Австралия.

За нея по-добра България означава европейска, демократична и некорумпирана държава. Проведохме избори, които са важни за запазване на демократичното бъдеще на България и Европейския съюз, на социалните принципите за демокрация и свобода, за която сме се борили толкова много, категоричен е и Валентин Величков, компютърен инженер от Берлин.

"Не само при нас в България, но и в Европа се забелязват тенденции, който аз като човек живеещ в западна Европа, много се надявам да бъдат прекъснати още в зародиш."  

"Европа, Европейски съюз, европейски ценности. Няма друга възможност и няма друг път! Самият факт, че почти 80 години на територията на Европа не е имало военен конфликт и Европейският съюз е създал възможности за мирно благоденстващо съвместно съществуване говори, че това е най-успешният социално-икономическо-политически-геополитически модел за съществуване" – допълва Красимира Обретенова.

Днес този стожер на демокрацията и единството на Стария континент е застрашен. Показаха го резултатите от вчерашния вот за Европейски парламент, довели до предсрочни парламентарни избори във Франция. А в България настъпи тишина. От политици, граждани, от надеждата за светло и мирно бъдеще. Политиката е изкуството на компромиса, на преговорите и вероятно там ще се крие разковничето на европейското ни бъдеще.


"Според мен компромисът е неизбежен в един парламент. И ако не се постигне този компромис, ние знаем процедурата – служебно правителство и нови избори и така докато държавата съвсем не забуксува! – смята младият режисьор Борис Славчев от Италия. – Защото липсата на парламент, на действаща държавна администрация, спира много развитието ни и ние изоставаме в Европа. Вижте италианците! В  Италия също имат проблеми, те също постоянно сменят правителствата, но не ходят постоянно на избори" – каза Борис Славчев.

"Това, което очаквам от Народното събрание поне този път е да изкара мандата си! Защото това е в интерес не само на самото НС, за да не се излага, че не може да функционира нормално, а  най-вече е в интерес на страната ни. Това в ЕП и в ЕК не звучи сериозно. Така че ми се иска днешният избор да не се превръща отново в прелюдия към още едни предсрочни избори" – каза за Радио България Диана Гласнова, която от три десетилетия живее в хърватската столица Загреб.


"Тук вече има нотка песимизъм. Поне сегашните избори много приличат на предишните и по тази причина си мисля, че ще имаме още един такъв шанс да гласуваме, и то съвсем скоро. Дано не се окажа прав" – каза ни и Иван Цанков, секретар на гражданската асоциация "Българите в Аржентина". – Дай Боже, това да свърши и вече да имаме едно стабилно правителство, което да води страната ни само в рационална насока, без всякакви такива борби, без всякакви такива дрязги между политическите сили, така, както трябва да бъде."

"Хората, които идват (пред урните – бел.ред.) си пожелават успех, късмет за България. Те искат да има спокойствие и работа! Това са общите неща, които всеки от нас пожелава за себе си и за родината си. А сега накъде след изборите, ли? Към по-добра Европа!" – каза Мая Падешка, която в изборния ден беше във Флоренция.


А тя, Европа, сме ние – гражданите. Дали сме тръгнали към по-доброто си Аз – и това предстои да разберем след Vox pópuli vox Déi (от латински "Глас народен – Глас божий"). Радио България благодари на всеки един от вас, нашите събеседници в изборния 9 юни, с които успяхме да представим свободния и демократичен глас на България. Колко силен и ясен е бил той, оставяме на времето да определи, но вярваме, че в него се корени смисълът на думите Родина и Надежда. 

Вижте още: 

Съставил: Весела Кръстева (използвани са интервюта на Венета Николова, Гергана Манчева, Йоан Колев, Диана Цанкова, Миглена Иванова)

Снимки: Pixabay, БТА, БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна