Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на индустриалното производство през април с 3,3%, свиване на строителството с 0,7%

Снимка: БГНЕС

През април 2024 г. промишленото производство отбеляза добър отскок за пръв път от началото на годината, докато строителство се сви за втори пореден месец, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Промишленото производство нарасна през април с 3,3% спрямо март, когато се сви с 0,4%, отбелязвайки най-солиден растеж от края на 2023 г. Солидно повишение с 13,8% е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, добивната промишленост нарасна с 4,2%, а преработващата промишленост - с 0,9 на сто.

Спрямо годината по-рано (спрямо април 2023 г.) промишленото производство се свива с 0,3% след спад със 7,8% през март, бележейки понижение за 16-и пореден месец (траен спад от януари 2023 г. насам). Най-солидно понижение със 7,7% отчита добивната промишленост и с 1,9% в преработващата промишленост, докато производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ нараства с 10,6 на сто.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през април 2024 г. пък се свива с 0,7% спрямо март, когато се понижи с 0,4 на сто. Строителството на сгради се увеличи на месечна база с 0,3%, а на специализирани строителни дейности - с 0,78%, докато строителството на съоръжения се свива с 1,3%.

На годишна база строителната продукция през април нарасна с 2,8% след повишение с 3,4% през март, излизайки на позитивна територия за трети пореден месец след 10 поредни месеца на стагнация или спада от март 2023 г. до януари 2024 г. Строителството на съоръжения нарасна спрямо март с 2,4% на годишна база, на специализираните строителни дейности - с 6,9%, докато строителството на сгради се сви с 0,2 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна