Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК е започнала разследване на сделката за придобиване на Yettel

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че е започнала задълбочено разследване срещу Emirates Telecommunications Group Company PJSC, базирана в ОАЕ.

Компанията е държавна и е изразила намерение за придобиването на Yettel. Разследването е в рамките на Регламента за чуждестранните субсидии. Причина е придобиването от страна на компанията на едноличен контрол върху базираната в Чехия PPF Telecom Group, част от която е и Yettel.

Разследването обаче не засяга телекомуникационния оператор O2 Чехия и компанията CETIN Чехия, тъй като те не са част от сделката.

Комисията има опасения, че компанията може да е получила чуждестранни субсидии, които биха могли да доведат до изкривяване на вътрешния пазар в ЕС.

Предполагаемите субсидии, получени от нея, са под формата на неограничени гаранции от страна на ОАЕ и заем от държавни банки в емирствата. Такива помощи са сред най-често срещаните според регламента за чуждестранните субсидии. В Брюксел се опасяват, че те може да са подобрили способността на компанията да извърши придобиването, както и да финансира дейността си в ЕС при преференциални условия.

Комисията трябва да установи довели ли са чуждестранните субсидии до настоящи или потенциални отрицателни ефекти върху процеса на придобиване. Особено важно е дали подкрепата е променила резултата, като е позволила на консорциума да възпре или наддаде над други страни, заинтересовани от придобиването.

Също така тя трябва да установи довели ли са чуждестранните субсидии до настоящи или потенциални отрицателни ефекти върху вътрешния пазар по отношение на дейността на обединените образувания.

Комисията е уведомена за трансакцията на 26 април. До 15 октомври тя разполага с 90 работни дни, за да вземе решение. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна