Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъск ще забрани устройствата на Apple в неговите компании, ако те бъдат интегрирани с ChatGPT

Илон Мъск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиардерът Илон Мъск заяви, че ще забрани устройствата на Apple Inc. в своите компании, ако софтуерът за изкуствен интелект на OpenAI бъде интегриран в тях на ниво операционна система, определяйки подобно обвързване като риск за сигурността, съобщава Блумбърг.

Забележките последваха презентация в понеделник от Apple Inc., когато производителят на iPhone обяви, че клиентите ще имат достъп до чатбота ChatGPT на OpenAI чрез цифровия асистент Siri. Apple планира да пусне възможностите като част от пакет от нови AI функции по-късно тази година.

Мъск е съосновател на OpenAI, но има спор с базирания в Сан Франциско стартъп. Той изрази загриженост относно последиците за безопасността от бързото развитие на генеративна AI технология, но също така работи върху собствен конкурент на ChatGPT.

"Ако Apple интегрира OpenAI на ниво операционна система, тогава устройствата на Apple ще бъдат забранени в моите компании. Това е неприемливо нарушение на сигурността", написа Мъск в притежаваната от него социална медия "X".

"Посетителите ще трябва да проверяват устройствата си на Apple на вратата, където ще бъдат съхранявани в клетка на Фарадей", добави той, имайки предвид устройство, което блокира електромагнитните полета.

Мъск управлява Tesla Inc. и Space Exploration Technologies Corp. Той също така има свой собствен AI стартъп, наречен xAI, с чатбот на име Grok, напомня агенцията.

От компанията Apple на този етап не коментират неговото изявление, посочва Блумбърг.

По време на презентацията на Apple в началото на седмицата, компанията каза, че "интеграцията на ChatGPT" ще дойде в нейните операционни системи за iPhone, iPad и Mac компютри по-късно тази година. Но също така каза, че потребителските данни няма да бъдат проследявани и ще има други предпазни мерки.

"Защитата на поверителността е вградена при достъп до ChatGPT в Siri. Заявките не се съхраняват от OpenAI и IP адресите на потребителите са скрити", се посочва в изявлението на Apple, в което беше обявено интегрирането на функцията в устройствата на компанията.

Мъск продължи да напада Apple, като каза, че компанията не може да създаде свой собствен изкуствен интелект (ИИ или AI) и "няма представа какво всъщност се случва, след като предоставите вашите данни на OpenAI".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна