Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 800 хил. тона са очакваните добиви на ечемик

Тази година ще бъдат ожънати 11 млн. дка пшеница с очакван добив 6,1 - 6,3 млн. тона

Зърнена реколта в землището на село Търнава, община Тунджа - юни 2024 г.
Снимка: БТА

Близо 11 милиона декара пшеница ще бъдат ожънати по време на тазгодишната кампания, а очакваните добиви ще са приблизително като миналогодишните. Това заяви служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов в пловдивското село Златитрап, където беше даден старт на Жътвена кампания 2024.

Той е категоричен, че хлебният баланс на страната ни ще бъде осигурен, тъй като прогнозите сочат, че ще бъдат ожънати между 6,1 и 6,3 милиона тона пшеница и над 800 хиляди тона ечемик.
Средно по над 500 кг от декар се очаква да е добивът. Ако няма климатични аномалии, а такива на този етап не се очертават, качеството на реколтата ще бъде доста добро, каза още министър Тахов:
  
"Зърнопроизводството е един от най-стабилните сектори, които допринасят за придадената стойност на нашата национална икономика. Към момента зърнопроизводителите с продукцията, която произвеждат, изнасят в рамките на над 30 държави". 

Складовите пространства за съхранение на зърно са свободни на около 80%, затова не трябва да има притеснения за прибирането и съхранението на реколтата, увери Георги Тахов.
                                                             
"А от гледна точка на цените, знаете много добре, че това са борсови цени. Това, което можем да направим ние през нашите регулаторни механизми, компенсаторните плащания вървят регулярно и в срок и това подкрепя по безспорен начин тяхната ликвидност", каза още министърът.

Георги Тахов допълни, че след две седмици в Брюксел предстои важен съвет с участието на аграрните министри от държавите членки на ЕС, а това, за което страната ни ще настоява е:
    
"Спазвайки нашата заявена съпричастност към Украйна, да постигнем симбиозата, така че да запазим нашите производители и тяхната продукция от гледна точка на дъмпингови цени, не само в сферата на растениевъдството, каквото е зърнопроизводството, но и в сферата на животновъдството и цялото ни селско стопанство".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна