Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската Uniper спечели арбитражно дело за 14 млрд. долара срещу руския "Газпром"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската компания за комунални услуги Uniper спечели арбитраж за няколко милиарда евро срещу бившия дългогодишен доставчик на синьо гориво газ "Газпром", което ѝ позволява да разтрогне все още наличните договори за доставка на газ и потенциално създава прецедент за подобни случаи, съобщава Ройтерс. цитирали изявление на голямата немска фирма.

Решението бележи забележителна победа за Uniper, която трябваше да бъде спасена от германското правителство през 2022 г., след като "Газпром" първо прекъсна, а по-късно спря напълно доставките на газ, принуждавайки групата да купува резервни количества на изключително високи цени на спот пазара.

Решението на арбитражния съд в Стокхолм от 7 юни също така прекъсва последните останали връзки от десетилетното енергийно партньорство между Берлин и Москва, което внезапно прекъсна след началото на руската военна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Uniper каза, че решение на съда по стартираното от компанията дело в края на 2022 г., също така ѝ позволява да прекрати съществуващите договори за доставка на газ, които законно все още съществуват, въпреки че на практика няма доставки на руско синьо гориво.

Съдът също така присъди на германската фирма обезщетения за повече от 13 млрд. евро (за 14 млрд. долара) за количествата газ, които не са доставени от "Газпром" от средата на 2022 г., когато руската държавна група за първи път намали договорените доставки.

През миналия месец източници на Ройтерс споделиха, че арбитражният съд може да позволи на Uniper да прекрати договори за руски газ в обем на 250 тераватчаса, някои от които са валидни до средата на следващото десетилетие.

Отмяната им ще премахне голям риск преди планираното връщане на Uniper на фондовата борса през следващата година, казаха тогава източниците на агенцията.

"Това решение осигурява правна яснота за Uniper. С правото на прекратяване, което получихме в арбитражното решение, ние прекратяваме договорите с "Газпром Експорт", заяви главният изпълнителен директор на Uniper Майкъл Луис.

От "Газпром" не коментират решението на съда, посочва Ройтерс.

Присъждането на обезщетението бележи преди всичко символична победа за Германия, тъй като е малко вероятно да бъдат получени наложени глоби, казаха през миналия месец юридически източници пред Ройтерс - нещо, което самият Луис от Uniper потвърди.

"Газпром Експорт", експортното подразделение на руския енергиен гигант, пък успешно оспори делото в съд в Санкт Петербург, който постанови през март, че Uniper и нейно дъщерно дружество ще бъдат глобени с 14,3 млрд. евро, ако продължат с арбитража в международен съд.

Ако все пак "Газпром" плати наложеното обезщетение, тези средства ще отидат при германското правителство, което държи повече от 99% от Uniper.

Министерството на финансите на Германия, което контролира дела на правителството в Uniper, заяви, че федералното правителство не е страна и не участва в арбитражното производство, добавяйки, че Берлин няма влияние върху оперативното управление на компанията.

Прекратяването на договорите премахва последния риск, пред който беше изправена Uniper по отношение на експозицията си към Русия, след като групата отписа финансирането си в тръбопровода "Северен поток 2", както и участието в руското си дъщерно дружество Unipro, отбелязва Ройтерс.

Uniper също така участва в преговори за намиране на решение за запазване на доставките на газ през Украйна за Югоизточна Европа, след като Киев обяви през март, че няма да удължи сделката  руския Газпром" за транзит през нейната територия след края на тази година, съобщи в началото на седмицата агенция Блумбърг.

Германското правителство също така участва в дискусиите между Европейската комисия и онези страни, които все още са зависими от руския газ, посочи вчера министърът на икономиката Роберт Хабек.

"Аз лично съм много ангажиран с това", каза тогава Хабек, добавяйки, че преговорите имат за цел да осигурят сигурни доставки на газ за Югоизточна Европа, без да пълнят хазната на Русия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна