Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" призова САЩ да окажат натиск върху Израел за прекратяване на огъня в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Хамас" призова САЩ да окажат натиск върху Израел за прекратяване на огъня в Газа.

Палестинското движение "Хамас" заяви, че е показало "положително отношение" към усилията за договаряне на споразумение за прекратяване на огъня с Израел в ивицата Газа. Групировката е призовала САЩ, които са най-големия израелски съюзник, да окажат натиск върху Израел за трайно спиране на бойните действия в палестинския анклав.

По-рано американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че войната в Газа може да продължи, след като от „Хамас“ са поискали „множество“ промени към предложеното от САЩ споразумение.

Блинкън посочи, че с някои от промените на "Хамас" е възможно "да се работи", а с други - не.

Говорителят на "Хамас" Джихад Таха заяви пред ливанска медия, че "промените", поискани от групировката, включват гаранции за постоянно прекратяване на огъня и пълно изтегляне на израелските сили от Газа. Преговорите продължават.

Йеменските бунтовници хути поеха отговорността за нападение с малък плавателен съд и ракети срещу гръцки товарен кораб, получил пробойна и бедстващ в Червено море край пристанище Ходейда в Йемен. Според хутите плавателният съд "Тютър" се използва за превоз на въглища. Той е с тежки повреди и може да потъне.

През ноември бунтовниците започнаха да извършват нападения срещу международното корабоплаване в региона на Червено море в знак на солидарност с палестинците.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна