Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Йохансон очаква решение за България и Румъния в "сухопътния" Шенген до края на годината

Илва Йохансон
Снимка: Европейски съвет

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес очакване до края на годината да има решение за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния. Тя говори пред журналисти в Люксембург, където започва двудневното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА.

България и Румъния са в Шенген, остава само да премахнем проверките по вътрешните (сухопътни) граници. Предвиждам това да стане тази година, каза Йохансон.

Белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден посочи, че е силно убедена в нуждата в Шенген да няма вътрешни гранични проверки. Сигурността на гражданите трябва да бъде осигурена, необходими са усилени проверки по външните граници, каза тя. Работим, надявам се да постигнем напредък, добави министърът в отговор на въпрос за очакването на София и Букурещ, и съпротивата на Виена. През декември миналата година Австрия бе единствената страна в ЕС, която не подкрепи цялостно отпадане на граничните проверки по българските и румънските шенгенски граници.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна