Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка в Москва:

В Русия борсовият курс юан-рубла ще задава траекторията и за другите валутни двойки

Централната банка на Руската федерация, Москва, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Московската борса прекрати всякакви търгове с щатски долари и евро, след като попадна под новия пакет от американски и британски санкции. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че Централната банка на Русия може да осигури стабилността на валутните пазари.

На фона на новите американски санкции днешната търговия на Московската борса започна с обезценяване на акциите на повечето руски компании.

Занапред курсът на руската рубла спрямо долара и еврото ще се определя от Централната банка въз основа на отчетите на търговските банки и на извънборсовите сделки и ще се публикува всеки ден след 15:30 часа московско време.

От регулатора заявиха, че ограниченията засягат само структурата на търговията и не влияят на приходите във валута от износа и на търсенето ѝ, както и че делът на търговията с китайски юани на Московската борса през май е бил 54%

Борсовият курс юан-рубла ще задава траекторията и за другите валутни двойки и ще се превърне в ориентир за участниците на пазара, посочиха от Централната банка.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази увереност, че регулаторът може да гарантира стабилността на пазарите и допълни, че руската страна разработва ответните действия, които отговарят в най-голяма степен на нейните интереси.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна