Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС трябва да одобри новия размер на социалната пенсия за старост

Снимка: gov.bg
Чуй новината! Чуй новината:

Очаква се на днешното си редовно заседание служебният кабинет да одобри новия размер на социалната пенсия за старост от първи юли тази година. Увеличението е с 11%, с колкото ще се индексират от същата дата и останалите пенсии, отпуснати до края на миналата година.

С 30,43 лв. ще се увеличи социалната пенсия за старост. От 1 юли тя ще бъде 307,07 лв. Промяната ще засегне над 137 000 пенсионери, тъй като тази пенсия е базова за изчисляването на 62 000 пенсии, несвързани с трудова дейност. Сред тях са тези за военна инвалидност, гражданска инвалидност, социалната - за инвалидност и персоналната.

Ще се увеличи и добавката за чужда помощ към пенсиите, която получават над 70 000 хора с увреждания. Тя е в размер 75 на 100 от социалната за старост и така от 1 юли ще е 230,30 лв.

На заседанието си днес служебните министри ще одобрят допълнителни трансфери по бюджетите на ведомства, плюс средства за стипендии по програмата за закрила на деца с изявени дарби от държавните, общински и частни училища.

Промени ще се направят и в Програмата за финансова подкрепа на физическите лица за транспорт, която е по Закона за компенсиране на разходите на потребителите.

В този закон се регламентира, че събраните във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" месечни вноски върху нефтопродукти, произведени в България от суров нефт с произход Русия ще се разходват за компенсиране разходите на потребителите за транспорт, по ред и условия, определени с постановление на Министерския съвет.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна