Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън облекчи процедурите за гражданство на мигранти, сключили брак с американци

Президентът на САЩ Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Джо Байдън представи официално нова значима имиграционна мярка на неговата администрация, която може да легализира престоя на стотици хиляди мигранти без статут в САЩ. 

На събитие в Белия дом президентът Байдън представи новата мярка, според която лица без гражданство, които са били в страната поне 10 години и са женени за гражданин на САЩ, да могат да кандидатстват за постоянно пребиваване, или така наречената „зелена карта“, без да напускат страната. Джо Байдън уточни, че новата мярка ще влезе в сила това лято, но подчерта, че тя няма да е от полза за хората, които наскоро са дошли в страната: 

"Тя ще помогне на хората, които плащат данъци и допринасят за нашата страна“ и членовете на техните семейства, допълни президентът. 

На събитието, пред политици, активисти и мигранти Джо Байдън заяви, че: 

"Статуята на свободата не е някаква реликва от американската история. Това все още означава кои сме. Но също така отказвам да повярвам, че за да продължим да бъдем Америка, която приема имиграцията, трябва да се откажем от охраната на нашите граници. Това е фалшив избор".

Новата политика на Байдън, обявена в годината на предизборна надпревара за Белия Дом, се очаква да засегне половин милион мигранти. Според някои медии тя е насочена предимно към семейства от латиноамерикански произход. 

Републиканците, включително бившият президент Доналд Тръмп, разкритикуваха новата мярка на администрацията на Байдън. Говорейки на предизборен митинг в Уисконсин, Тръмп каза, че ако бъде избран през ноември, новата имиграционна политика ще бъде незабавно отменена.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна