Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайските автомобилни производители с призив за ответни мита върху вноса на автомобили от ЕС

Снимка: Алами/Ройтерс

Китайските автомобилни производители призоваха властите в Пекин да предприемат ответни мерки на решението на ЕС да повиши митата върху китайските електрически превозни средства, като тези контрамерки включват повишаване на тарифите върху вноса в азиатска държава на европейски автомобили с бензинов двигател. Това съобщи в сряда поддържаното от китайската държава издание Global Times, цитиран от Ройтерс.

На среща при закрити врата във вторник, на която също така са присъствали европейски автомобилни производители, китайски автомобилни компании и индустриални групи са предложили управляващите да повишат митата за големи бензинови автомобили, внасяни от Европейския съюз, се казва в информацията на изданието.

Търговската политика на ЕС става все по-протекционистка поради опасенията, че моделът на развитие на Китай, фокусиран върху базиран на субсидии производствен модел, може да наводни 27-членния единен блок с евтини стоки, включително електромобили, тъй като китайските фирми се насочват към чужбина поради слабото вътрешно търсене.

Съобщението на Европейската комисия от 12 юни, че ще наложи допълнителни антисубсидийни мита в размер до 38,1% върху вносните китайски електромобили от юли, следва увеличението на митата на Съединените щати върху китайските автомобили през май и отваря нов фронт в търговската война на Запада с Пекин, който започна с първоначалните вносни мита на Вашингтон през 2018 г., напомня Ройтерс.

Global Times за първи път съобщи в края на миналия месец, че свързан с китайското правителство автомобилен изследователски център предлага Китай да повиши вносните си тарифи за големи бензинови автомобили до 25%. Текущата тарифа за внос на автомобили в Китай е 15 на сто.

Китайските власти по-рано намекнаха за възможни ответни мерки чрез коментари в държавни медии и интервюта с фигури от индустрията.

Същото издание намекна през миналия месец, че китайските фирми планират да поискат от властите в Пекин да започнат антидъмпингово разследване на европейски продукти от свинско месо, което вече стана факт, след като вчера китайското министерство на търговията обяви, че ще предприеме подобна процедура.

Изданието също така обяви, че има призив към Пекин да преразгледа и митата за внос на млечни продукти от ЕС.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна