Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предложи проектобюджет на ЕС за 2025 г. в размер на 199,7 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предложи годишен бюджет на ЕС в размер на 199,7 милиарда евро за 2025 г. Бюджетът ще бъде допълнен от приблизително 72 милиарда евро плащания по Механизма за възстановяване и устойчивост на NextGenerationEU. Този значителен финансов пакет ще подкрепи ЕС в изпълнението на политическите му приоритети, като същевременно интегрира промените, договорени в междинния преглед на многогодишната финансова рамка през февруари 2024 г., посочват от ЕК.

От Комисията отбелязват, че проектобюджетът за 2025 г. насочва средствата там, където те могат да направят най-съществена разлика, в сътрудничество и в съответствие с нуждите на държавите членки на съюза и партньорите по света, за да се направи Европа по-устойчива и годна за бъдещето в полза на гражданите и бизнес на ЕС. Това ще стане чрез насърчаване на зеления и цифровия преход, чрез създаване на работни места, като същевременно се засили стратегическата автономност и глобалната роля на Европа. Предложеният проектобюджет също така ще даде възможност за поддръжка на критични технологии от ключово значение чрез платформата за стратегически технологии за Европа (STEP).

Според ЕЛ, проектобюджетът за 2025 г. също така ще осигури продължаваща подкрепа за сирийските бежанци в Турция и по-широкия регион, включително външното измерение на миграцията, както и за Западните Балкани. Най-важното е, че ще осигури стабилна и предвидима подкрепа на Украйна, подчертава Комисията.

По-съществените пера по проектобюджета на Комисията са за регионално развитие и сближаване (49,2 млрд. евро); за Обща селскостопанска политика (53,8 млрд. евро); допълнителни 4,3 млрд. евро като безвъзмездни средства по Механизма за Украйна, допълнени от 10,9 млрд. евро под формата на заеми; 13,5 млрд. евро за научни изследвания и иновации; 2,4 млрд. евро за действия в областта на околната среда и климата, както и 2,7 млрд. евро за защита на границите на ЕС, от които основно 1,4 млрд. евро за Фонда за интегрирано управление на границите и 997 млн .евро за Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс).

В проектобюджета за догодина са предвиден и 2,1 млрд. евро за разходи, свързани с миграцията в рамките на ЕС, от които основно 1,9 млрд. евро за подкрепа на мигранти и търсещи убежище в съответствие с ценности и приоритети на съюза; 1,8 млрд. евро за справяне с предизвикателствата в областта на отбраната, от които основно 1,4 млрд. евро за подкрепа на развитието на способностите и изследванията по линия на Европейския фонд за отбрана и 244,5 млн. евро за подкрепа на военната мобилност.

977 млн. евро пък за заделени за осигуряване на функционирането на единния пазар на ЕС, включително 613 млн. евро за Програмата за единния пазар и 205 млн. евро за работа в областта на борбата с измамите, данъчното облагане и митниците. 784 млн. евро за заделени за сигурност, от които по-специално 334 млн. евро за Фонда за вътрешна сигурност, който ще се бори с тероризма, радикализацията, организираната престъпност и киберпрестъпността.

Годишният бюджет на ЕС за 2025 г. ще трябва да бъде официално приет от бюджетния орган преди края на годината.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна