Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езикът и азбуката – инструменти в историята ни

Обеднява ли езикът ни, българистиката у нас и по света в отстъпление ли е?

Снимка: dvornakirilicata.bg

Повод за този разговор е предстоящият международен форум за кирилицата и българския език, който посреща уважавани учени от страната и чужбина.

Говорим с част от неговите участници и организатори за ролята на кирилицата през вековете в националното ни строителство, оглеждаме развитието на езика в неговата обединителна обществена значимост. Събеседници са Милена Димитрова, журналист и общественик, съветник на вицепрезидента Илияна Йотова, професор Магдалена Костова-Панайотова от СУ "Св. Климент Охридски", езиковед и литературовед, доцент Десислава Найденова от КМНЦ при БАН. (Кирило-методиевски научен център).

През вековете създаденото от Кирил и Методий е било обект на различни политически интерпретации от близки и далечни нам страни, а и у нас отношението е нееднозначно през историческите периоди, смята доц. Найденова.

Професор Панайотова, издател на сп. "Езиков свят", е убедена, че България се нуждае от свой културен институт и единен орган за систематизация на културните инициативи и влияние на страната ни в чужбина.

Милена Димитрова разказва за форума за кирилицата, неговото минало и перспективи, и вижда това като форма на запазване на културната ни идентичност.

Участничките се солидаризират с мнението, че форумът по егидата на вицепрезидента Илияна Йотова е навременна инициатива, но без национален консенсус по въпроса езика и българистиката тези усилия ще имат само краткотраен ефект.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна