Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компенсации от 2,8 млн. евро за земеделците, пострадали от пожарите в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

2,8 млн. евро спeшни компенсации ще изплати правителството на Кипър на селскостопанските производители, които са засегнати от големите пожари, избухнали в края на май и през юни в три области на страната, реши то на заседанието си в сряда. По неокончателни оценки са унищожени над 3000 декара земеделска земя и насаждения.

Незабавната финансова помощ е насочена към земеделците и животновъдите в областите Лимасол, Пафос и Никозия, които са загубили в огъня цялата или част от своята продукция, средства за производство и инфраструктура, съобщи агроминистърът Мария Панайоту.

Целта е да се гарантира жизнеспособността на засегнатите и възможността те да продължат селскостопанската си дейност, каза министърът.

На имащите право на компенсации спешно ще бъде изплатена авансова сума в размер на 30% от допустимите разходи за щетите, предвижда решението на правителството.

Над 3000 декара земеделска земя и насаждения от маслини, бадеми, лозя,120 животни, поливни системи са изгорели само в област Пафос, според неокончателните оценки.

До 26 юни се подават искания и за изплащане на обезщетения за засегнати имоти, къщи, складове, бизнес помещения, превозни средства от пожарите в областите Пафос и Никозия, съобщи вътрешното министерство. Регистрираните досега щети са за около 700 000 евро.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна