Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът Ifo ревизира нагоре до 0,4% прогнозата си за растежа на БВП на Германия през 2024 г.

Германският институт Ifo повиши леко прогнозата си за растежа през 2024 г. на най-голямата европейска икономика, цитирайки по-силната покупателна способност на потребителите и възстановяването на световната стокова търговия, както и на индустриалното производство през втората половина на годината.

Институтът вече очаква нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,4% през тази година. Предишната оценка на Ifo беше за по-слаб икономически растеж от 0,2 на сто.

"Германската икономика има тенденция да върви към възстановяване. Настроенията сред германските компании се подобриха от началото на годината", се посочва в доклада на водещия немски институт.

"В момента се появява нова надежда. Германската икономика бавно се измъква от кризата. Втората половина на 2024 г. трябва да бъде значително по-добра от първата", посочи  заместник-директорът на Ifo центъра за макроикономика и проучвания  - професор д-р Тимо Волмерсхаузер.

Германската икономика, която беше най-слабо представящата се сред големите страни от еврозоната през миналата година, се очаква да набере известна инерция във възстановяването си през тази година, като инфлацията се очаква да спадне, а номиналните заплати да се повишат.

"С напредването на годината покупателната способност на домакинствата трябва да продължи да нараства и цялостното икономическо възстановяване трябва да набере скорост с нормализиране на потребителската икономика", посочи Волмерсхаузер.

Глобалната търговия със стоки и световното промишлено производство трябва да продължат да се възстановяват, особено през втората половина, подпомогнати от постепенно нарастване на инвестициите, тъй като паричната политика в индустриализираните страни ще се облекчи, добави немският икономически институт.

Ifo също така очаква германската икономика да нарасне с 1,5% през 2025 г.

Според Ifo общата инфлация в страната ще възлезе на 2,2% тази година (спад от 5,9% през 2023 г.) и ще се забави до 1,7% през 2025 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна