Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Сентено, ЕЦБ: Съществува възможност за ново намаление на лихвите още през юли

Марио Сентено, член на УС на ЕЦБ и шеф на Португалската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка и управител на Португалската централна банка Марио Сентено посочи в интервю за онлайн медията Econostream, публикувано в четвъртък, че все още има шанс ЕЦБ да намали основните си лихви за втори пореден път през юли.

Говорейки пред Econostream по време на икономическа конференция в Дубровник преди дни, Сентено призова за "предпазливост и увереност" по отношение на решенията на ЕЦБ за паричната и лихвена политика.

Коментирайки инфлацията и данните от последните месеци за приближаване на целевото ниво от 2%, Сентено каза, че инфлацията "постоянно доближава това ниво", откакто беше достигнат пика през октомври 2022 г., и "това е увереността, която сега трябва да имаме в нашите решения".

Запитан какво ще направи банката с лихвените проценти през следващите тримесечия, Марио Сентено отговори:

"Не мога да гледам напред с такава степен на точност поради нашата зависимост от данните, но процесът на дезинфлация е добре закотвен.... Всички знаем посоката на лихвите".

Междувременно друг член на ЕЦБ - Клаас Нот подкрепи пазарните очаквания за още едно или две намаления на лихвените ставки до края на 2024 г., тъй като инфлацията изглежда се насочва към целевото ниво на централната банка от 2 на сто.

По-рано този месец ЕЦБ започна да отменя най-агресивната поредица от повишения на лихвените, но остави опциите отворени за това какво ще направи по-нататък в светлината на малко по-високата от очакваната инфлация и данните за заплатите през последните седмици.

Нот подчерта, че все още инфлацията може да достигне целевото ниво ЕЦБ през следващата година, дори ако пътят към заложените 2% вероятно се окаже неравен, а инфлацията в сферата на услугите остане висока.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна