Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават израелските въздушни удари в централната и северната част на Ивицата Газа. В същото време местни жители съобщават, че танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах на юг. Израелската армия заяви, че продължава операциите си в анклава, насочени към екстремисти и военна инфраструктура, като ги описа като "прецизни, базирани на разузнаване" дейности. Израел води война за оцеляване и се нуждае от американски оръжия, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Израелската армия няма да напусне ивицата Газа, докато не бъдат освободени всички останали заложници на "Хамас", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху пред близки и роднини на убити от групировката израелци, похитени при терористичното нападение на 7 октомври миналата година. 

В отделно изявление Нетаняху каза, че Израел води "война за съществуването си" и декларира, че е готов да понесе и лични нападки срещу него, стига Съединените щати да не спират доставките на боеприпаси.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посочи по време на среща с израелски представители необходимостта да се избегне по-нататъшна ескалация в Ливан на фона на войната в Газа. Блинкън се срещна с израелския съветник по националната сигурност Цахи Ханегби и с израелския министър по стратегическите въпроси Рон Дермър.

Междувременно разривът между израелския премиер Бенямин Нетаняху и военното ръководство на страната става все по-открит, след като главният говорител на въоръжените сили заяви, че целта на Нетаняху да унищожи "Хамас" в Газа е непостижима.

Коментарът на Даниел Хагари пред израелската телевизия е рядък пряк упрек от страна на военните за начина, по който Нетаняху очертава основната цел на войната в Газа, която според него е "пълна победа" над "Хамас" и връщане на израелските заложници, държани от групировката.

Премиерът многократно е заявявал, че няма да приеме край на войната без изкореняването на групировката като военна и управляваща сила. Канцеларията на Нетаняху се противопостави на коментарите на Хагари.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна