Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прекрати депутатските правомощия на Христо Иванов

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

С пълно единодушие от 225 гласа "за" парламентът прие заявлението на съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов за прекратяване на депутатските му правомощия. Това стана след остър спор за ролята му в управлението на страната.

От ИТН и БСП припомниха, че той стои зад промените в Конституцията, които те определиха като "провал".

"Много е хубаво, че 50-тото Народно събрание ще започне с нещо наистина полезно и то е да махне Христо Иванов. Христо Иванов е човекът, който може би беше най-вреден в изминалото Народно събрание, защото заради неговите комплекси и фиксация българската Конституция беше направена на саздърма. Отвратителни промени, заради които в момента всички ставаме за смях и за малко да влезем в конституционна криза", заяви Тошко Йорданов от ИТН. 

От ПП-ДБ защитиха Иванов.

"Вие на Христо Иванов и камъче в обувката не може да му бъдете, защото няма да ви усети, толкова сте мъничък", обърна се към Тошко Йорданов Манол Пейков.

"Въпреки всичките различия, той беше един диалогичен народен представител, с който всички сме имали възможност да работим и за мен беше чест да бъда рамо до рамо до него. И аз мисля, че ако всеки народен представител направи промяна в България с размера на тази, която Христо Иванов направи, България ще бъде различна държава", заяви Кирил Петков.

Депутатът от БСП Иван Ченчев се възмути, че Христо Иванов отсъства, докато се обсъжда неговото оттегляне.

"А дали не предотвратява нещо в държавата или пък улеснява някакъв процес в държавата? Той да каже, можеше да обясни на народното представителство за какво става дума", попита той.

Депутатите избраха Анна Александрова за председател на Временна комисия за изработване на нов Правилник на НС. 

Александрова получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, ДПС, на 3-ма депутати от ПП-ДБ и на "Величие". Неин конкурент за поста беше Цвета Рангелова от "Възраждане".

Веднага след гласуването - след по-малко от час работа - председателят на парламента Рая Назарян закри заседанието.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна