Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С днешното НВО по математика в 7. клас приключиха по-важните изпити в края на учебната година

Снимка: БГНЕС

С днешното национално външно оценяване по математика в 7. клас, на което се явиха над 59 000 кандидат-гимназисти, приключиха по-важните изпити в края на учебната година. Два дни по-рано, в сряда, седмокласниците се явиха на изпит по български език и литература.

По-рано през месеца се проведе националното външно оценяване в 10. клас, а през май изпити положиха зрелостниците и четвъртокласниците.

За учениците в 7. клас резултатите от външните оценявания са особено важни, тъй като те участват във формирането на бала за кандидатстването в гимназиите.

В МОН сутринта беше  изтеглен изпитен вариант номер 1 по математика от два възможни, по който работиха учениците. Изпитът, резултатите от който участват във формирането на бала за кандидатстване в гимназии, започна в 9.00 ч., продължи 165 минути - с 15 повече спрямо миналата година, и се проведе 1665 училища в страната. Той съдържаше 23 задачи. В първия модул всички 20 задачи бяха с избираем отговор, за разлика от миналата година, когато 18 бяха с избираем, а два с кратък свободен отговор. Във втората част на изпита седмокласниците решаваха три задачи със свободен отговор. 

"Материалът отговаря на изискванията, не е олекотен, напротив, има задачи, които са и малко по-практически ориентирани", коментира заместник-министърът на образованието Емилия Лазарова. 

Резултатите от изпита, както и от външното оценяване по български език и литература, ще бъдат обявени до 2-ри юли.  

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна