Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска конференция на тема "Аз и сколиозата" под купола на столичното "Ларго"

Снимка: БГНЕС

Детска конференция на тема "Аз и сколиозата" ще се проведе под купола на столичното "Ларго". В събитието ще участват български здравни специалисти с постижения в лечението и контрола на гръбначните деформации. Конференцията е в рамките на Месеца на сколиозата, който се отбелязва всяка година през юни в Европа и Америка, а тази година и в България.

Детската конференция е отворена за всички, които са се срещали с диагнозата сколиоза (или гръбначно изкривяване), или пък изобщо не подозират за нея, или имат интерес да научат повече за заболяването, както и да поговорят лично с утвърден специалист в лечението на гръбначни деформации у нас. Защото характерното при това заболяване е, че може да сме го отключили, но да не знаем за него и да разберем, когато вече е твърде късно за консервативно лечение- казват експертите.

Статистиката сочи, че сколиозата е много по-често срещана при момичета в периода на тяхното рязко израстване в предпубертета.

Ето защо превенцията под формата на изключително лесните профилактични прегледи е от огромно значение.

Сколиозата е състояние, което води до необичайно странично извиване на гръбначния стълб. То може да прогресира по време на бързия растеж в пубертета или по-късно в живота. И затова изисква активно лечение в мултидисциплинарен екип, включващ ортопед, кинезитерапевт, понякога ортезист и хирург.

Ранната диагноза е ключът към предприемането на важни първи стъпки за осигуряване на лечение, което може да предотврати по-сериозни проблеми.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна