Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мицкоски: Идва часът, когато родината трябва да направи повече за гражданите

Християн Мицкоски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическо съживяване, увеличаване на пенсиите и заплатите, инвестиции в образованието, здравеопазването и културата, борба срещу корупцията, отговорност от всеки престъпник и реформи, съгласувани с европейските стандарти, обяви кандидатът за премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на днешното заседание на парламента в Скопие, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Заседанието, което започна тази сутрин, трябва да избере новото правителство на Република Северна Македония. Според устава на парламента заседанието може да продължи най-много два дни, т.е. трябва да завърши най-късно утре до полунощ. 

"Идва часът, когато родината трябва да направи повече за гражданите. Всеки от вас направи всичко за родината си, сега е време тя да работи за вас. Няма да искам 100 дни меден месец, а обявявам веднага инвестиции, още във вторник инвестиция от над 400 милиона евро, след това намаляване на данъците и увеличаване на пенсиите“, каза Мицкоски.

В правителството му ще има общо 20 министерства, като членовете на кабинета ще бъдат общо 24. 

Вицепремиерите ще бъдат 5, от които един ще бъде "първи вицепремиер". 

От министрите 15 ще бъдат от ВМРО-ДПМНЕ, шестима от коалицията от албански партии ВЛЕН ("Заслужава си") и двама от движението ЗНАМ.

Гръцката телевизия "Скай" отбелязва, че по време на програмното си изявление Мицкоски е нарекъл страната си "Македония" три пъти, вместо да използва конституционното ѝ име, договорено с Преспанския договор с Гърция през 2018 г.

Опозицията разкритикува Мицкоски за неизпълнените обещания за Преспанското споразумение

В парламента на Северна Македония депутатите от опозицията разкритикуваха бъдещия премиер на Северна Македония и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за несъответствията между предизборните му обещания и програмата на новото правителство, предаде агенция БГНЕС

Координаторът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Оливер Спасовски изтъкна, че в програмата не се разглежда въпроса за анулирането на Договора от Преспа или за промени в Договора с България, въпреки предишните ангажименти на ВМРО-ДПМНЕ. Той обвини Мицкоски, че е променил позицията си относно използването на конституционното име "Северна Македония", на което преди се е противопоставял.

Спасовски отбеляза и липсата на подробни планове и финансови обосновки за проектите в програмата. Той посочи, че инфраструктурните планове включват само текущи проекти, а не нови инициативи. Освен това депутатът от СДСМ Миле Талески обвини ВМРО-ДПМНЕ, че подвежда избирателите относно Договора от Преспа и френското предложение за преговорна рамка.

Лидерът на Левицата Димитър Апасиев разкритикува програмата като несъответстваща на предизборните обещания на ВМРО-ДПМНЕ и обвини партията, че назначава неквалифицирани лица на министерски постове. Програмата на правителството плагиатства идеи от Левицата, добави той.

Парламентарната сесия, която може да продължи до два дни, трябва да приключи с гласуване до полунощ на 23 юни. Новото правителство ще бъде одобрено, ако мнозинството от депутатите го подкрепят.

То ще има общо 20 министерства, с четири повече от преди. Правителството ще е от 24 членове. Освен министър-председателя ще има още 23 вицепремиери и министри, 20 от които с ресори. Мицкоски ще има петима заместници или вицепремиери, като един от тях ще бъде "първи вицепремиер".

В правителствения кабинет 15 души са от коалицията, водена от ВМРО-ДПМНЕ, шестима от албанската коалиция "Вреди"/ВЛЕН" и двама от ЗНАМ. Трите партии имат мнозинство от 78 депутати в 120-местния парламент.




По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна