Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижте победителите в Националното състезание за доброволни формирования

Доброволното формирование към община Казанлък спечели първото място на Националното състезание за доброволни формирования, което се проведе днес в Троян. То се организира от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Националната асоциация на доброволците в България.

В третото национално състезание участваха 20 доброволни формирования, които показаха уменията си и мериха сили в четири дисциплини.

След доброволците от Казанлък в крайното класиране се наредиха формированията на Столична община и община Кюстендил. 

Слави Иванов от отбора на победителите е експерт в общинската администрация в Казанлък и е доброволец от 9 години.

"Когато има необходимост винаги помагаме. Летните сезони, пожароопасните, по график помагаме в пожарната, правим си такива тренировки, обучения, съвместно действаме с пожарната, така че ние сме едно от малкото формирования в страната, които действат постоянно“.

Ралица Тодорова - началник на сектор "Доброволни формирования" към ГДПБЗН каза, че в България има регистрирани 247 доброволни формирования към общините с над 3200 доброволци. Отделно има и такива регистрирани към фирми.

"Всеки един доброволец е изключително полезен, независимо дали е в сферата на пожарната безопасност и защита на населението или в друга сфера, особено на терен, когато сме във всяка една ситуация. Нашите колеги са достатъчно добре подготвени, но когато възникне една по-мащабна ситуация и е надхвърлен капацитетът за реагиране, тогава имаме нужда от допълнителни сили и средства. В лицето на тези доброволци ние намираме хора, които са подготвени, добре обучени, екипирани, за да могат адекватно да помогнат“.

Ясен Цветков - председател на Националната асоциация на доброволците в България, каза, че те във всеки един момент имат готовност да реагират при кризисни ситуации.

"Доброволчеството е магия - да помогнеш в беда, да помогнеш когато е най-сложно и най-тежко е уникално като усещане и много се радвам, че имаме немалко съмишленици в страната“.

В индивидуалната дисциплина на състезанието първото място завоюва Станимир Христов от Варна, а след него в призовата тройка се наредиха Добромир Добрев от Дългопол и Цвятко Цвятков от доброволното формирование в Стрелча".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна