Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава израелската офанзива в Газа, протести срещу Нетаняху в Тел Авив

Снимка: АФП

Израелски войник е загинал при боеве в южната част на Ивицата Газа. Загиналите израелски военни са вече общо 315. Тази нощ се проведоха масови антиправителствени протести в различни градове в Израел. Трима са арестувани при сблъсъци с полицията в Тел Авив.

В Тел Авив тълпата беше разпръсната от полиция, след като протестиращите са блокирали път и са запалили огньове близо до щаба на партията "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху, пишат местни медии.

Недоволството срещу неговото правителство е заради неуспеха в постигането на сделка за връщането на заложниците, държани в Газа, някои настояват и за прекратяване на огъня. 150 000 души са участвали в протестите.

При израелски атаки тази нощ срещу град Газа в северната част на анклава са били убити петима палестинци, съобщава катарската телевизия "Ал Джазира".

Нейни кореспонденти съобщават и за въздушни нападения и артилерийски обстрел в най-южния град Рафах, където в центъра на града в боевете участват израелски хеликоптери и танкове.

Спасителни екипи търсят оцелели в северната част на ивицата след като при израелски нападения са убити най-малко 43 палестинци в бежанския лагер "Шати". При нападение в лагера "Ал Мауаси" в южната част на палестинския анклав бяха убити 25 души.

Израелските военни излязоха с изявление, че техни войници са "нарушили военния протокол" като са завързали арестуван ранен палестинец за джипа си в град Дженин в окупирания Западен бряг, за да го транспортират. Инцидентът ще бъде разследван.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна