Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Йорданов: Ярки политически лица в експертен кабинет не може да има

"По-добре е да има експертно правителство, което да решава проблеми, ако е политическо - по-добре нови избори"

| Интервю
Тошко Йорданов
Снимка: Борислава Борисова, БНР

Ярки политически лица в експертен кабинет не може да има, защото там зависимостта от конкретната партия е много голяма. 

Това заяви пред БНР Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН и заместник-председател на партията, и уточни, че за съставяне на правителство с третия мандат, ако той бъде връчен на ИТН, ще разговарят с всички партии в парламента:

"Като идентифицираме конкретните проблеми пред страната, там няма връзка с идеология, можем да търсим решение с всяка една партия".

По-добре е да има експертно правителство, което да решава проблеми, ако е политическо - по-добре е да има нови избори, категорично подчерта той.

"Ако президентът Румен Радев даде третия мандат за съставяне на правителство на "Възраждане", бихме отишли на разговори с тях", добави Йорданов.

Войната в Украйна не е належащият проблем пред България, смята председателят на ПГ на ИТН и коментира:

"Има война и в Газа, тя е същият проблем за България, дори за икономиката на страната е по-лоша. ...  Ето ви отново идеология. Имаме конкретни проблеми, които не решаваме, защото се крием зад едно или друго". 

Не знам какво ще се случи с парламентарната група на партия "Величие", нищо чудно да се окаже, че има мнозинство още с първия мандат, каза Йорданов, имайки предвид намерението на най-малката партия в 50-ото Народно събрание да изключи свои депутати, ако гласуват отново с ГЕРБ и ДПС. 

Интервюто на Явор Стаматов с Тошко Йорданов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна