Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер е развръзката в Групата на смъртта на Евро 2024

Испания все още не е допуснала гол на европейското.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник ще се изиграят последните два мача от група В на европейското първенство по футбол в Германия, смятана за "желязна". От 22:00 часа българско време Хърватия се изправя срещу носителя на трофея Италия в Лайпциг, докато Албания е съперник на Испания на стадиона в Дюселдорф.

„Ла Фурия Роха“, воден от Луис де ла Фуенте, вече се класира за елиминациите на турнира като победител в „Групата на смъртта“. Трикратните първенци на Стария континент са един от двата отбора до момента, които най-сериозно впечатляват с изявите си наред с домакина Германия. Де ла Фуенте и компания все още нямат допуснат гол, печелейки последователно срещу Хърватия и Италия съответно с 3:0 и 1:0, при това стигайки до успехите с убедителни представяния. Директният стил на игра на испанците приковава погледите, а Ламин Ямал и Нико Уилямс блестят по крилата.

Срещу себе си Испания ще има предизвикателство в лицето на коравия тим на Албания, който отстъпи минимално на Италия с 1:2 в първия си двубой, а във втория стигна до драматично 2:2 с Хърватия след късно попадение на резервата Клаус Джазула, който по-рано си беше отбелязал автогол. Албанците, водени от Силвиньо, са изключително опасни, а за да намерят място в следващата фаза на надпреварата като втори в крайното класиране, трябва да спечелят срещу Испания. За целта и Хърватия трябва да надвие Италия, като при такъв сценарий вече ще се гледат други показатели, започвайки от головата разлика.

Сблъсъкът на „Ред Бул Арена“ в Лайпциг между „ватрените“ и „Скуадрата“ обещава да бъде много интригуващ. Играчите на Златко Далич не са на необходимото ниво, като големият проблем за третите от Катар 2022 идва преди почивките – отборът е допуснал цели 4 гола в двете си първи полувремена. Хърватите изпуснаха победата срещу Албания и сега са опрени до стената, като ще продължат директно към осминафиналите, ако се справят с шампионите и албанците не вземат мача си с Испания (ако Албания победи, то тогава хървати и албанци ще са с еднакви точки и показатели в прекия двубой помежду си и тогава други критерии ще определят кой е втори и трети съответно в подреждането).

Италия до момента не убеждава с изявите си, като спечели срещу Албания на старта с 2:1, без да блести особено много, а във втория двубой с Испания се размина с по-тежка загуба от минималното 0:1. Възпитаниците на Лучано Спалети ще се класират за 1/8-финалите, ако избегнат поражение от хърватите, но има вариант и тимът да отпадне още в груповата фаза – това ще стане при загуба от Хърватия и победа на Албания над Испания.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна