Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: Имаме лостове да използваме печалбите от замразените руски активи в полза на Украйна

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Имаме лостовете да избегнем блокирането на неочакваните печалби от руските активи в полза на Украйна". Това заяви върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел на влизане на заседанието на министрите на външните работи в Люксембург.

Същевременно министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис бе категоричен, че страната му няма да допусне Северна Македония в ЕС, ако продължава да използва само Македония като име на държавата си.

Борел заяви, че министрите ще одобрят метода, по който ще се използват неочакваните печалби от руските активи за оръжейната помощ за Украйна. Той допълни, че първият транш от тях в размер на 1,4 млрд. евро ще пристигне другата седмица и още:

"Договорите предоставят правни възможности за напредък, дори ако някои страни членки не искат да участват. Смятаме, че след като Унгария отказа да участва във вземането на решението, не е необходимо да участва и в неговото прилагане", отбеляза той.

Унгарският първи дипломат Петер Сиярто обаче се закани Будапеща да си търси правата по съдебен път.

Възможно е да се затвори вратата за членство на Грузия в ЕС, ако продължава по този път, предупреди също така Борел:

"Вратата за членството на Грузия в ЕС е отворена, но ако правителството продължи по същия път, тогава тя може да се затвори и последствията ще бъдат за грузинския народ. И хората ще страдат от това, че европейската перспектива ще се отдалечи и дори ще изчезне".

Борел каза, че е подготвил документ с различни варианти по въпроса, в който да обясни какво ще се направи в краткосрочен и дългосрочен план. В краткосрочен план може да се прекрати помощта по линията на Европейския механизъм в подкрепа на мира, политическите контакти на високо равнище и някои форми на финансова подкрепа.

Преди това министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис определи "като крещящо нарушение на споразумението от Преспа" решението на властите в Северна Македония да използват като име на страната само Македония и подчерта, че това заплашва европейската ѝ перспектива:

"Трябва да е ясно, че международното право е в основата на глобалния мир и сигурност и няма такъв процес, в който да вземеш само черешката на тортата. Приемането в ЕС без цялостното интегриране на европейското законодателство и пълното спазване на международното право и договори е неприемливо и немислимо", посочи Герапетритис.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна