Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Компанията Apple нарушава Закона за цифровите пазари на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правилата на App Store на компанията Apple нарушават технологичните правила на ЕС, тъй като "пречат на разработчиците на приложения свободно да насочват потребителите към алтернативни канали за оферти и съдържание", заявиха в понеделник антитръстовите регулатори на ЕС - обвинение, което може да доведе до солидна глоба за технологичния гигант, съобщава Ройтерс.

Европейската комисия, която действа и като антитръстов и технологичен регулатор на Европейския съюз, заяви, че е изпратила предварителните си констатации на Apple след разследването, започнало през март.

Обвинението срещу Apple е първото от страна на Комисията по нейния знаков Закон за цифровите пазари (DMA), който се стреми да ограничи силата на водещите технологични компании, известни като Big Tech, и да осигури равни условия за по-малките им конкуренти. Окончателното решение трябва да бъде оповестено до март следващата година.

Ръководителят на антитръстовия комитет на ЕК Маргрете Вестагер цитира проблеми с новите условия на Apple.

"В сегашния си вид смятаме, че тези нови условия не позволяват на разработчиците на приложения да общуват свободно с крайните си потребители и да сключват договори с тях", посочи тя на конференция.

Комисията посочи, че съгласно повечето бизнес условия Apple позволява управление само чрез "излизане на връзки", което означава, че разработчиците на приложения могат да включат връзка в приложението си, която пренасочва клиента към уеб страница, където клиентът може да сключи договор.

ЕК също така критикува таксите, начислявани от Apple за улесняване чрез App Store на първоначалното придобиване на нов клиент от разработчиците, заявявайки, че те надхвърлят строго необходимото за такова възнаграждение.

Apple посочи от своя страна, че компанията е направила редица промени през последните няколко месеца, за да се съобрази с DMA, след като получи обратна връзка от разработчиците и ЕК.

"Ние сме уверени, че нашият план е в съответствие със закона и изчисляваме, че повече от 99% от разработчиците биха платили същите или по-малко такси на Apple съгласно новите бизнес условия, които създадохме", посочи компанията в имейл до агенция Ройтерс.

ЕК също така заяви, че започва разследване срещу производителя на iPhone относно новите му договорни изисквания за разработчици на приложения и магазини за приложения от трети страни и дали те са необходими и пропорционални.

"Без да се засяга правото на защита на Apple, ние сме решени да използваме ясния и ефективен инструментариум на DMA, за да отворим най-накрая реални възможности за новаторите и потребителите“, отбеляза комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Нарушенията на Закона за цифровите пазари могат да струват на компаниите глоби до 10% от глобалния им годишен оборот, напомня агенцията.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна