Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
Джон Кери, комисари, министри и кметове от ЦИЕ на Green Transition Forum 4.0

За четвърта поредна година Dir.bg и 3Е News организират най-успешния форум за зелена трансформация – „Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа”, който ще се проведе в София на 26-28 юни 2024 г.,  в София Ивент Център, Мол "Парадайс", ет. 3. 

Веднага след изборите за Европейски парламент, за събитието в София пристигат еврокомисари, шестима генерални и заместник-генерални директори на Генерални дирекции в ЕК, новоизбрани членове на ЕП, министри и кметове от страните от Централна и Източна Европа, представители на международни и мултинационални компании.

В ключов момент за формулирането на европейските политики,  в разговора за бъдещето на Зелената сделка и случващите се трансформации – зелена, дигитална и демографска, ще  участват изпълнителният вицепрезидент на ЕК и комисар за Европейския зелен пакт г-н Марош Шефчович, комисарят по работни места и социални права г-н Никола Шмит и комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж г-жа Илияна Иванова. 

За да сподели визията за глобалните климатични процеси отвъд океана вGreen Transition Forum 4.0ще се включи и Джон Кери – специален пратеник за климата на президента на САЩ и бивш държавен секретар.

Четвъртото издание на форума ще послужи и като платформа за обща позиция на страните от региона за предстоящия световен форум в Баку през есента. За да представи приоритетите на домакините, в София пристига г-н Ялчин Рафиев – основен преговарящ за COP 29 и заместник-министър на външните работи на Азербайджан.

Във важния панел за енергийната трансформация към българския министър на енергетиката Владимир Малинов ще се присъединят и неговите колеги от  Румъния – Себастиан – Йоан Бурдуя и Молдова – Виктор Парликов.

Сред потвърдилите панелисти са още и вицепрезидентът на ЕИБ Кириакус Какурис, заместник изпълнителният директор на ЕИФ  Роджър Хавенит,  посланикът на президента на Полша и специален пратеник на инициативата „Три морета“ Беата Дашинска, председателят на Международния институт за действия по климата на Хърватия  Мария Пуйо Тадич и Оливър Рьопке – председател на Европейския икономически и социален комитет. Обръщения ще отправят НКВ Ел Хасан бин Талал – принц на Йордания и Даниеле Виолети – старши директор към климатичните програми на ООН.

ЕК с подкрепа за Green Transition Forum 4.0 на още по-високо ниво

Освен тримата комисари, гледната точка на ЕК в отделните панели ще споделят и Курт Вандерберге – генерален директор на ГД „Действия по климата“, Чарлина Вичева – генерален директор на ГД „Морско дело и рибарство“, Марк Льометр – генерален директор на ГД „Научни изследвания и иновации“, Матю Болдуин – заместник генерален директор на ГД „Енергетика“, Илияна Цанова – заместник генерален директор на ГД „Бюджет“, Михаил Димитру – заместник генерален директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“, Симеона Манова – член на кабинета на комисаря по сближаването и реформите Ферейра и Исидро Ласо – член на кабинета на комисаря по транспорт Валеан.

Президентът Радев ще открие форума, българската позиция ще бъде представена от министри, работодателски организации и синдикати

Президентът Румен Радев ще открие Green Transition Forum 4.0 в 9.00 часа на 26 юни 2024 г. Българската позиция ще представят министри, работодателски организации и синдикати.Домакин на участниците в панела за „Умни градове“ – кмета на Прищина – Препарим Рама и заместник-кмета на Атина – Никос Хрисогелос, ще бъде кметът на София г-н Васил Терзиев. В нарочен панел за възстановяването на Украйна ще говорят президентът на Р България (2012–2017) Росен Плевнелиев, министър-председателят на Румъния (2012–2015) Виктор Понта, заместник-директорът на Енергийната общност Дирк Бушле и главният изпълнителен директор на Украининвест Максим Бондаренко.

Специален акцент върху пазара на труда, новите професии, иновациите и моралните аспекти на AI в третия ден на форума

В тазгодишното издание на форума организаторите акцентират и върху съпътстващите Зелената сделка трансформации – дигитална и демографска. Точно затова, специални гости на събитието са комисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит и комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илияна Иванова.  Към тях се присъединяват Светослава Георгиева – председател на УС на Фонда EIC,  Федерико Менна – изпълнителен директор на EIT Digital и Саша Билич – президент на Euritas.

Възможностите за финансиране по европейски програми ще дискутират представители на българската екосистема от стартиращи предприятия на специална кръгла маса с генералния директор на Генерална дирекция „Научни изследвания и иновации“ г-н Марк Льометр.

Програмата на форума и регистрация за участие можете да намерите тук.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна