Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл обвини САЩ за "варварската" атака с ракети ATACMS срещу Крим

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл обвини директно Съединените щати за украинската атака срещу Крим с доставени от САЩ ракети ATACMS, при която бяха уби най-малко четирима души, включително две деца, и ранени още 151, като същевременно каза, че ще има последствия, предаде Ройтерс.

Руски официални лица също така предупреждават, че войната в Украйна навлиза в най-опасната фаза досега и президентът Владимир Путин многократно е предупреждавал за риска от много по-мащабна война, включваща най-големите ядрени сили в света.

Но директното обвиняване на Съединените щати за смъртоносната атака срещу Крим, който Русия анексира през 2014 г. и сега смята за руска територия, въпреки че по-голямата част от света го смята за част от Украйна, представлява следващата стъпка на ескалация, отбелязва Ройтерс.

"Прекрасно разбираме кой стои зад това", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, добавяйки, че е ясно кой е доставил такива оръжия, насочил ги е и е предоставил данни за тях.

"Тук всичко е абсолютно ясно. Като представители на медиите трябва да попитате моите колеги в Европа и преди всичко във Вашингтон, прессекретарите, защо техните правителства убиват руски деца. Просто им задайте този въпрос", посочи той.

В неделя руското министерство на отбраната заяви, че САЩ са отговорни за атаката срещу град Севастопол.

Запитан какъв ще бъде руският отговор, Песков припомни думите на Путин от 6-и юни, когато президентът каза, че може да разположи конвенционални ракети на разстояние на поразяване на САЩ и европейските им съюзници, ако позволят на Украйна да удари по-дълбоко в Русия с далекобойни западни оръжия.

"Разбира се, участието на Съединените щати в бойните действия, в резултат на които загиват мирни руснаци, не може да няма последствия. Какви ще са точно - времето ще покаже", отбеляза Песков.

Междувременно руското външно министерство привика посланика на САЩ в понеделник, за да му каже, че Москва обвинява Киев и Вашингтон еднакво за смъртоносната ракетна атака срещу град Севастопол в Крим.

"Такива действия на Вашингтон... няма да останат без отговор. Със сигурност ще има ответни мерки", се посочва в изявление на министерството.

Пентагонът отхвърли обвиненията на Русия, че Съединените щати носят пряка отговорност за украинското ракетно нападение срещу Севастопол вчера, при което са загинали четирима и са били ранени над 150 души.

"Украйна сама взема решенията срещу какво да стреля и въобще как да провежда военните си операции", заяви говорителят Чарли Дийц.

Руското външно министерство е заявило днес пред американския посланик в Москва, че Русия си запазва правото да предприеме ответни действия, защото изстреляните срещу Крим ракети са били американски ATACMS.

Освен това координатите на мишените им били зададени от американци.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна