Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как бизнесът (да) зачита човешките права?

Форум на 26 юни поставя темата за обсъждане с наши и световни експерти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отговорността на бизнеса за зачитане на човешките права ще бъде във фокуса на първия по рода си форум в България, в който ще се срещнат на едно място представители на всички заинтересовани страни – изпълнителна и законодателна власт, институции, експерти, представители на бизнеса и НПО сектора, в търсене на общи решения за по-справедливо бъдеще.

Форумът е насрочен за 26 юни в София, а участието е безплатно след предварителна регистрация, уточниха пред БНР организаторите от Българската фондация за бизнеса и правата на човека (БФБПЧ).

"Вече много държави в Европа и света работят по темата. Много компании имат добри практики. Темата не е нова за България, но искаме да привлечем вниманието по тези теми. Поканихме и експерти, които работят на глобално ниво", заяви Оля Пенева - директор на БФБПЧ.

Сред чуждестранните специалисти са Рон Попър, председател на Global Business Initiative on Human Rights, Беата Фарасик, съосновател на Polish Institute for Human Rights and Business и Олена Уварова, съпредседател на Глобалната асоциацията на учените по бизнес и човешки права. Специален фокус на събитието ще бъде и приложението на темата за бизнеса и правата на човека в Кралство Нидерландия, като ще бъдат споделени добри практики.

Сред въпросите, залегнали в програмата на форума са трудовите права, условията на работа, социалните придобивки, дискриминацията на малцинства, дори право на чиста околна среда и на чиста храна, допълни Пенева.

Тя подчерта, че в България съществуват стандарти, свързани с човешките права на работното място, подписали сме много конвенции в тази сфера, но често пъти оставяме ролята на изпълнител по тях на държавата. Нужна е преоценяване и ролята на самия бизнес.

Чуйте разговора на Катя Василева.

Снимка: bfbhr.org

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна