Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадинов: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще изключи тока на политическата система

Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

"Или ще се създаде правителство, което ще изключи ГЕРБ и ДПС и ще нормализира поне от части политическата система, или ГЕРБ и ДПС ще създадат правителство, което ще изключи тока на политическата система". 

Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на излизане от консултациите при президента Румен Радев.

Той поясни, че от формацията са водили разговори с видни фигури в ПП-ДБ и продължават да го правят.

По думите му ПП-ДБ имат два варианта – или да приемат варианта за създаване на общ кабинет с консенсусни фигури, или подаряват държавата на ГЕРБ и ДПС. 

"Българската държава се намира в агония, защото има два много тежки камъка, които са легнали върху нея и я задушават. Това са ГЕРБ и ДПС. Те трябва да бъдат премахнати, ако не искаме България да бъде унищожена", заяви председателят на „Възраждане“.

Лидерът на партията обясни, че различията, които биха имали с бъдещите им партньори във властта изключващи ГЕРБ и ДПС, ще бъдат изчистени с референдуми. “Имаме различия и по външната политика, българският народ ще реши кабинетът какви действия да предприема като се провеждат референдуми”, подчерта Костадинов.

Според него българската държава се намира в агония, заради ГЕРБ и ДПС, които я смазват.

Компромисът, по думите му, е ясен – референдум за запазване на българския лев.

"Ако ние всички български политически партии мислим за българския народ, трябва да се обърнем към българския народ и да му дадем възможност той да реши", смята лидерът на "Възраждане", който е категоричен, че когато старото се руши, а новото не е набрало сила, се обръщаш към народа.

Костадинов обясни, че за да станат разговорите с ПП-ДБ факт, първо трябва да видят какво ще се случи с първия мандат. Той посочи, че по отношение на вътрешната политика имат и сходни виждания, като припомни, че "Възраждане" гласува "за" премахването на специализираната прокуратура.

По-рано при консултациите при президента Костадинов заяви, че има възможност в този парламент да има правителство и вариантът е това да стане с подкрепата на всички партии в парламента без ГЕРБ и ДПС, които имат 125 депутати.
По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна