Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП би подкрепила опит за съставяне на правителство с третия мандат

Отляво надясно - Кристиян Вигенин, Борислав Гуцанов, Румен Радев, Атанас Зафиров
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Представителите на БСП Атанас Зафиров, Борислав Гуцанов, Кристиан Вигенин са на среща с президента Румен Радев в рамките на консултациите, които държавният глава провежда с парламентарно представените партии.

Президентът посочи, че БСП е най-старата системна партия и поиска социалистите да кажат отношението си към предложената от "Възраждане" анти-ГЕРБ коалиция.

Атанас Зафиров посочи, че страната се намира в тежка политическа и икономическа криза, но няма нужда от нови избори.

Партиите с висок резултат на изборите нямат легитимност, посочи още той и добави, че БСП ще се опита да приложи отговорност, разум и диалогичност.

За третия мандат Зафиров коментира, че изборът на кого да бъде връчен е на президента и посочи, че БСП е готова да поеме отговорност, ако се стигне до този вариант.

"С ГЕРБ няма как да участваме под никаква форма в никакво управление. Направихме си изводите, започнахме промяната и процесите на консолидация в ляво. Длъжни сме да предложим различен подход. Изборите не са добро решение в момента и трябва да работим за формиране на разумна пробългарска изпълнителна власт, устойчива", добави Зафиров.

"БСП не се плаши от избори", каза още той и добави, че статутът на партията на пета политическа сила не ѝ отива.

"Нашата политическа сила би подкрепила опит за съставяне на такова правителство", каза Зафиров и припомни, че БСП е подкрепила избора на президента Радев.

Призоваваме към разум и отговорност, завърши той.

Борислав Гуцанов заяви, че за БСП въпросът за първия и втория мандат е изчерпан, но има възможност при третия мандат да бъде направен опит за експертен кабинет. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна