Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аудиенция" и "Човешкият глас" в третата "Вечер с Вацлав Хавел"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Вацлав Хавел за мен остава изключителен драматург и творец. В последствие му се налага да стане президент и беше успешен два мандата в Чехия и един в Чехословакия. Той не изневери на принципите си –  истината и любовта ще надделеят над лъжата и омразата. Не загърби ценностите, в които вярва.

Това каза Петър Стойнов от Софийски дискусионен форум за Вацлав Хавел в интервю пред БНР.

Тази вечер е третата като част от дарителската кампания "Беседа" по проекта "Художествен синтез - Сърцето пътува", посветен на драматурга, ангажиран със столичния площад "Вацлав Хавел" и поставянето там на скулптурата му.

Вечерите се провеждат в различни културни пространства в София, а тази вечер от 18.30 часа домакин ще е Чешкият културен център.

"Там ще бъде представена пиесата "Аудиенция". След нея ще прожектираме късометражния документален филм "Човешкият глас" на режисьора Ники Гундеров с участието на актьора Симеон Владов, в който ще си припомним нещата, които Хавел направи за тази част на Европа и по-късно и за цяла Европа. Накрая на вечерта ще има беседа, за да разкажем докъде стигна кампанията", разказа Петър Стойнов.

Той обясни, че предстои допълване на бюджета за осъществяване на това начинание, което започва през 2017 г.

"През 2020 г. вече имахме площад, наименуван на Вацлав Хавел, и реконструиран. Сега на финалната права е скулптурата, която е готова и чака в ателието в Прага", съобщи Стойнов. 

Подробности чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна