Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обвини Microsoft в злоупотреба с господстващо положение относно приложението Teams

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник антимонополните регулатори на ЕС обвиниха компанията Microsoft в незаконно обединяване на нейното приложение за чат и видео Teams с продукта Office, като същевременно посочиха, че последните действия на американския технологичен гигант за отделяне им в пакета са били недостатъчни и трябва да се направи повече, предаде Ройтерс. 

"Microsoft наруши антитръстовите правила на ЕС, като вгради своя продукт за комуникация и сътрудничество Teams в популярните си приложения, включени в бизнес пакетите Office 365 и Microsoft 365", се посочва в изявление на Европейската комисия.

"Комисията установява предварително, че тези промени не са достатъчни, за да отговорят на нейните опасения и че са необходими повече промени в поведението на Microsoft, за да се възстанови конкуренцията", се казва още в решението, като ЕК се позовава на отделянето на Teams от Microsoft Office, обявено през последните месеци.

"По-специално, Комисията е загрижена, че Microsoft може да е предоставила на Teams предимство при разпространението, като не е дала на клиентите избор дали да получат или не достъп до Teams, когато се абонират за техните SaaS (софтуер като услуга) приложения, като това поведение може да е попречило на конкурентите на Teams да се конкурират и на свой ред да правят иновации в ущърб на клиентите в Европейското икономическо пространство", се посочва в изявлението на европейския антимонополен регулатор.

Комисията добави, че компанията е отговорила неадекватно на предишните предупреждения и че "необходими са повече промени в поведението на Microsoft, за да се възстанови конкуренцията". 

Ходът на антимонополния регулатор на ЕС беше предизвикан от жалба от 2020 г. от конкурентното приложение за съобщения Slack, което е собственост на компанията Salesforce, напомня Ройтерс. 

Приложението Teams беше добавен безплатно към Office 365 през 2017 г. и впоследствие замени Skype за бизнеса. Популярността му нарасна по време на коронавирусната пандемия, отчасти благодарение на възможността за видеоконференции.

От своя страна Microsoft заяви, че ще работи за намиране на решения за справяне с опасенията на европейския регулатор. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна