Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е пикълбол?

Снимка: Българска Федерация Пикълбол

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас.

Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт. Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда.

От 2022 година съществува Българската федерация по пикълбол с председател Гергин Ангелов – бивш национален състезател по бадминтон с 20-годишен опит. Ангелов е двукратен републикански шампион индивидуално и многократен републикански шампион в състезание по двойки. Завоювал е 8-мо място на първенството по бадминтон за юноши във Финландия, и е бил в топ 200 в световната ранглиста за мъже. Ангелов е дългогодишен състезател във вътрешните лиги на Германия, Италия, Дания  и Норвегия.

Само за две години в България се появяват десетки клубове по пикълбол, а екипът на българската федерация провежда демонстрации и училищни и любителски турнири. Победителите от последния ученически турнир ще имат шанса да се включат в състезание за любители в Албена през юли месец.

Пикълболът е 100% инклузивен, бюджетен и достъпен спорт, подходящ за хора от всяка възраст, както и за хора с увреждания, разказва Ангелов.  

Повече за новата спортна тръпка чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна