Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ с кампания за медийна грамотност: Провери, преди да се довериш!

Фалшивата новина е като черния облак, който се е надвесил в небето – гърми, трещи, но в крайна сметка не вали – виждаме го, притеснява ни, някои дори се плашат от него, но накрая – много шум за нищо.

Затова… Не се подвеждайте, а проверете информацията! Научете се да разпознавате източниците! Вижте кой е цитиран? и накрая: Не споделяйте, ако се съмнявате!

В тази връзка Съветът за електронни медии предприе масирана кампания за медийната грамотност, но: Какво е медийна грамотност?

Медийната грамотност се отнася до уменията, знанията и разбирането, които ни позволяват да използваме медиите ефективно и безопасно.

Смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват влияние върху изборите, които правим. Следователно, компетентността ни в работата с медиите е от толкова голямо значение, колкото четенето и писането.

Медийната грамотност ни позволява да разбираме медиите, да ги използваме разумно и да оценяваме рисковете.

За целта на инициативата СЕМ изработи аудио и видео клип, който е част от разяснителната им кампания, свързана с медийната грамотност.

Клиповете са част от инициативите, предвидени в рамките на Меморандума за партньорство при провеждане на кампания за медийна грамотност, страни по който са Министерството на културата, Съветът за електронни медии, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Коалицията за медийна грамотност.


По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна