Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед: Всички 31 големи банки преминаха стрес теста за 2024 г.

Федерален резерв на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният резерв на Съединените щати обяви снощи, че всичките 31 банки, включени в процеса, са успели да преминат годишния банков стрес тест за 2024 г., тъй като те "остават над своите минимални капиталови изисквания от първи ред (CET1) по време на хипотетичната рецесия".

Федералният резерв каза, че според новия стрес тест, банките са успели "да поемат общите прогнозирани хипотетични загуби от близо 685 милиарда долара. При стрес теста, съвкупният капиталов коефициент CET1, който осигурява финансов буфер срещу потенциални загубите, се очаква да намалее с 2,8 процентни пункта - от 12,7% до 9,9%, но да остане доста над минимално изискуемото ниво от 4,5%".

Централната банка добави, че сценарият на проведения за 2024 г. стрес тест, "включва сериозна глобална икономическа рецесия, придружена от 40-процентен спад в цените на търговските недвижими имоти, значително увеличение на свободните офиси, 36-процента спад в цените на жилищата и рязко повишаване на безработицата".

"Тазгодишният стрес тест показва, че големите банки имат достатъчно капитал, за да издържат на силно стресиращ сценарий и да изпълнят своите минимални капиталови съотношения", коментира Майкъл Бар, заместник-председател на Федералния резерв, отговарящ за банковия надзор.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна