Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Мариус Донкин
Снимка: БГНЕС

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово.

Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на жури и публика.

В "Артефир" Донкин споделя, че работната фестивална атмосфера е била красива. Монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана" актьорът, който е и най-успешният директор в съвременната история на Народния театър, играе вече 20 години. Едно от знаковите му представления е по повод 70-годишния юбилей на Донкин, когато на сцената излиза и самият Ерик-Еманюел Шмит.

Донкин разказва, че страстта към творчеството на Шмит го обзема още когато със Стефан Данаилов създава спектакъл по "Енигматични вариации". Днес актьорът се чувства готов да изневери на монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", но с представление по друга книга на Шмит – "Мадам Пилинска и тайната на Шопен".

Отличената монодрама може да бъде гледана в началото на следващия театрален сезон в Сити Марк Център, заявява Донкин.

 Целия разговор чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна