Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 делегати ще избират български патриарх

6
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.
Снимка: БГНЕС
Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта.

Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква.
 
След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена интронизация от 15 часа в храм - паметника "Св. Ал. Невски".

Новият патриарх ще може да се поклони пред мощите на патриарх Евтимий Търновски, тъй като светинята пристигна вчера от Троянския манастир специално за тържественото богослужение.
Много църковни гости пристигнаха в нашата страна, за да участват в интронизацията. Най-многобройна е делегацията, която води Вселенският патриарх Вартоломей. 

Преди да се включи в церемонията по интронизацията на новия водач на българската православна църква Вселенският патриарх Вартоломей водената от него делегация ще присъстват на богослужение в столичния храм "Света Неделя", а по-късно ще отслужат и заупокойна молитва на гроба на Патриарх Неофит.


Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по интронизация в катедралата “Св. Александър Невски”. Президентът ще произнесе приветствено слово.

Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно гласуване от 140 делегати.
Претенденти за поста на починалия през март патриарх Неофит са митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил.

За пътя към патриаршеския трон и най-важните духовни задачи, които предстоят на новия патриарх - разказва Добринка Добрева в звуковия файл.
По публикацията работи: Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна