Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил Видински
Снимка: Facebook / Vidinska.mitropoliya

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години.

"Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко, за да продължа и да разширя според силите си и възможностите си делото на всички мои велики предшественици на Видинския митрополитски престол" - това казва при въдворяването си на епархийската си катедра 10 февруари 2018 година митрополит Даниил.

Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. 

Роден е в Смолян през 1972 г. със светското име Атанас Николов. 

Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г.

От тогава в епархията са обновени десетки храмове, създадено е неделно православно училище, а от тази есен във Видин ще отвори врати и ново начално училище.

"Първата служба е нещо, което взема сърцето. Един водач се познава по това как влиза, как служи и какво говори

Винаги общува с хората в църквата. 

Преди век и половина от Видин тръгва тогавашният Видински митрополит Антим, който е избран за първи български екзарх, защо не и сега още един видински митрополит да оглави Българската православна църква, казват за митрополит Даниил миряните от от Видинската епархия.

"Вярата възпитава всеки човек на добродетелите, защото Господ иска от нас да му подражаваме в живота, а той ни е показал, че е въплътената любов, това ни го е показал на дело, казва Видинският митрополит Даниил.

"Възпитаван съм от дете в послушание, когато човек прояви послушанието докрай, въпреки обстоятелствата, тогава идва такава радост, един такъв мир, това ми е направило впечатление още от дете. 

После, когато навлязох в съзнателния християнски живот осъзнах, че това е част от духовната борба, смята още митрополит Даниил. 


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна