Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Желев: От новия патриарх очакваме да разпространява християнската просвета

проф. Иван Желев
Снимка: Борислава Борисова
"Важното е, че вече имаме избран нов патриарх - Видинският митрополит Даниил, един достоен човек, човек на духовността, човек, от когото се очаква да постави живота и дейността на Българската православна църква на едни по-дейни основи и насочена към обикновените вярващи и към разпространяване на християнската просвета сред българския народ, който каза за БНР проф. Иван Желев след избора на новия Патриарх. 

"Очакваме църквата да се занимава преди всичко със своите дела, да не се занимава с нищо друго, което не и е свойствено, защото всичко друго отминава, а остава вярата, надеждата ни и любовта, която трябва да ни обединява всички. 

Видинският митрополит Даниил е най-младият от кандидатите, но той влиза според Устава на БПЦ за навършени 50 години, да се радваме Господ да му дава сили, за да ръководи десетилетия Българската православна църква. 

Няма да му е никак лесно, защото наблюдаваме през последните години това разделение, което съществува в църковните среди, стремежът за надмощие на някои от митрополитите, кроежите, злоупотребите с волята на народа. Видяхме го при избора на Сливенски митрополит.

По думите на проф. Желев за най-големите предизвикателства сега пред новия български патриарх са:

"Трябва всички клирици, митрополити на първо място само да си вършат работата, нищо повече. Да правят онова, за което са призовани от Господ - пазене и изпълнение на Божиите повели с любов към Бога и любов към всеки един божи човек. 

Новият патриарх трябва да бъде преди всичко духовен водач, а не толкова да се занимава с административната дейност на църквата. 

От него очакваме и на думи на дела да бъде наш водач.

По отношение на връзките с другите православни църкви очакваме новият патриарх да бъде по-деен, да се поддържат добрите отношения с православието, независимо какъв е режимът в съответната страна, в която живее и действа една църква. Ние сме служители на Бога. 

Трябва да имаме добри отношения и с Руската църква, и с Цариградската патриаршия, както и с другите страни, за да почерпим от тях и да бъдем подпомагани, изтъкна проф. Иван Желев. 

Не трябва да има разделение, подчерта проф. Желев. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна