Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Ананиева: На Олимпиадата пожелавам късмет на момичетата ни, но той идва при подготвените

Ина Ананиева: Не знам дали ще остана треньор на ансамбъла след Игрите в Рио
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тя е  един от най-успешните треньори в съвременната история на българската художествена гимнастика, извела българския ансамбъл до абсолютна световна титла след 18-годишна пауза, както и до бронзовия медал на олимпиадата в Рио де Жанейро. Знае какво е целият ти свят да рухне - преживяла го е не веднъж, а два пъти. Знае какво е да преминеш през целия път от спортист, през треньор до президент на клуб. Тя е Ина Ананиева и пред БНР сподели какви са очакванията й за Олимпиадата в Париж. 

Истината е, че момичетата в началото на годината не стартираха много силно. Едно от най -важните състезания беше европейското първенство, на което те се справиха блестящо и станаха абсолютни европейски шампионки. Олимпиадата не е леко състезание, напротив много тежко и отговорно. Те имат тежката задача да защитават и олимпийска титла, но нека да не ги товарим с тази отговорност. Аз съм сигурна и вярвам в тях. Вярвам във възможностите на Весела Димитрова, че ще ги подготви по най- добрия начин. Трябва да издържат на напрежението, което е на самата Олимпиада“, сподели специално за БНР Ина Ананиева, която през 2016 година на олимпийските игри в Рио де Жанейро изведе до бронзовите медали ансамбъла ни по художествена гимнастика.

„Ансамбълът ни е съставен от млади момичета. Момичета на 18, 19, 20 години.Аз съм сигурна, че те могат да играятна още една олимпиада. Ако погледнем от друга страна, там те ще са срещу отбори, които те ги срещат на всяка една световна купа, на всяко едно европейско, на всяко едно световно, но просто атмосферата е съвсем различна. Може би оттам идва и това напрежение. Напрежението, че следващата олимпиада е след четири години, а другите състезания са всеки месец, всяка седмица, всяка година. Момичетата са много отговорни. Няма състезател, който да отиде на състезание и да иска да изпусне. Нашите очаквания към тях са огромни. Не трябва да ги товарим с тези очаквания. Това е едно състезание, каквото се случи“, допълни президентът на КХГ „Илиана“.


„Към момента съм изненадана от Испания, тъй като те в този олимпийски цикъл мисля, че нямаха кой знае какъв успех. Но наближи ли олимпиадата те се мобилизират. На последното европейско първенство влезнаха в призовата тройка. Испанките са олимпийски шампионки, испанките са олимпийски вицешампионки. Този отбор не трябва да се подценява. На Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година те  много добре подготвени. Те трябваше да станат олимпийски шампионки. Може би ние трябваше да бъдем на второто място. Китай миналата година по ми допадаха - и като композиции, и като изпълнение. Тази година от това, което видях малко са придобили този руски стил и малко изневеряват на техния. Те са много по - атрактивни, когато работят с техни треньори. Разбира се  Италия, Израел, България са претендентите за медалите.  Франция, при всички случаи ще се бори  най - малкото да влязе във финалите и да играе в многобоя. Няма отбори за подценяване, щом са стигнали до там“, допълни треньорката на бронзовите ни  медилистки от Рио де Жанейро.

„Борбата за медалите в индивидуалното също ще е изключително интересна. Ние се надяваме нашита момичета - Стиляна и Боряна да успеят да покажат съчетанията си в пълния им блясък. Много искам, искам и пожелавам на нашите две индивидуалистки да спечелят медал от олимпийските игри. В индивидуалното не сме имали отличие от най- силната ни олимпиада, тази  в Сеул през 1988 година, когато Адриана Дунавска спечели медал. Боряна и Стиляна трябва да издържат на напрежението и да изиграят съчетанията си така както са поставени. Пак казвам, смятам, че този,  който изиграе съчетанията си по начина, по който са поставени, той ще стане олимпийски шампион. Пожелавамкъсмет на нашите момичета, защото късметът енужен, но той идва приподготвените“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна